EffiMat

Tager effektivitet til et nyt niveau


Iværksætterne bag opstartsvirksomheden EffiMat Storage Technology har tænkt smartere. Det er der kommet en helt ny generation af lagerautomater ud af, som kan hente varer ned fra hylderne 16 gange hurtigere end på et manuelt lager.
På en afsides vej i et erhvervskvarter i Humlebæk har EffiMat Storage Technology A/S det sidste års tid haft til huse. Det er svært at forestille sig, at der bag den lille lagerbygnings grå betonvægge gemmer sig en revolutionerende logistikløsning. Et system, der kan løse afgørende produktivitetsudfordringer hos virksomheder – lige fra den lille internethandel til den store aktør i bilindustrien. Særligt de steder i verden, hvor lagerplads og arbejdskraft koster mange penge.

Flere varer i timen på mindre plads
De to iværksættere Jørgen Flemming Ladefoged og Tommy Langhoff har udviklet en ny type lagerautomat. Den bygger på en simpel patenteret ide, som forbedrer den traditionelle lagerautomat, øger hastigheden, reducerer behovet for plads og gør det mere sikkert at hente de rigtige varer ned fra hylderne.

”På et manuelt lager kan en medarbejder indsamle ca. 25 varer i timen og med de traditionelle lagerautomater op til 100 i timen. Men med vores nye lagerautomat kan vi komme op på ca. 400 i timen. Det betyder, at processen kan blive op til 16 gange mere effektiv end på et manuelt lager, og det betyder også, at hvis du normalt havde ti mand til at gå rundt på dit lager, så behøver du i princippet kun én mand til at betjene én maskine,” siger Jørgen Flemming Ladefoged og fortsætter:

”Når vi taler om den fysiske plads, så kan et manuelt lager på op til 300 m2 komme helt ned på 9 m2, hvis de benytter vores automater. Man kan altså komme varer fra en hel hal ned i et par maskiner. Der er også potentiale for at reducere spild, fordi der i de traditionelle systemer er større risiko for at komme til at tage de forkerte produkter.”

Det var ineffektivt
EffiMats nye lagerautomater gør det altså endnu mere effektivt og nemt for virksomheder at holde styr på og distribuere mindre genstande og helt små dimser.

”Vi syntes, det var ineffektivt, at lagerautomaten kun kunne hente en skrue ad gangen ned fra forskellige skuffer. Med vores system henter maskinen alle de små ting, man skal bruge, og leverer det på en gang. Maskinen analyserer selv, hvor det er smartest at placere de forskellige varer, så de, der benyttes oftest, ligger tættest på,” forklarer Tommy Langhoff.

”Vi kan også lave automatisk ind- og udlagring fra maskinen, uden at operatører bliver nødt til at stoppe automaten og fylde på den. Det betyder færre manuelle arbejdsgange, og det er jo igen med til at øge effektiviteten markant. Det betyder, at en maskine til ca. en halv mio. kr. allerede kan have tjent sig selv hjem på et halvt år,” siger Jørgen Flemming Ladefoged.

Fakta om EffiMat

Stiftet: 2011
Medarbejdere: 10
Produkt: Udvikler, producerer og sælger nyskabende og kundetilpassede lagersystemer til virksomheder, der har plukkeprocesser
Vækstfonden-finansiering: Egenkapital fra VF Venture
  EffiMat hjemmeside 

Kontakt Vækstfonden