GomSpace

Nordjyske satellitter skal overvåge flytrafik i Afrika


I 2016 fik den nordjyske satellitproducent GomSpace mulighed for medejerskab i et projekt, der for første gang gør det muligt at overvåge flytrafik i afrikanske luftrum. Men GomSpace har siden etableringen investeret massivt i vækst og udvikling og manglede likviditet for at kunne slå til. Med et Vækstlån faldt handlen på plads, og GomSpace skal nu, som de første i verden, benytte nanosatellitter kommercielt.

Om virksomheden
GomSpace i Aalborg udvikler, producerer og sælger nanosatellitter, der ikke er større end en skotøjsæske og koster hundrede gange mindre end traditionelle satellitter. Det gør dem til pionerer på området, og den nordjyske rumfartvirksomhed har allerede kunder i over 40 lande. Satellitterne bliver primært benyttet i forskning af universiteter og til overvågning af jordens forhold af bl.a. NASA og forsvarsministerier.

Som de første i verden skal GomSpace bruge nanosatellitter kommercielt til at overvåge flytransport i et projekt i Afrika. Satellitterne skal kredse om ækvator og indsamle data, som GomSpace sælger videre til nationale myndigheder. På den måde får knap 100 lande mulighed for fx at spore forsvundne fly og fakturere de luftfartsselskaber, der passerer deres luftrum.

Vores ambition er at revolutionere rumbranchen og kommercialisere brugen af satellitter

Udfordring

I de første år var GomSpaces kunder primært universiteter, der betalte forud for virksomhedens produkter. Men i takt med at private virksomheder fik øjnene op for de banebrydende satellitter, steg kravet om kredittid, og det pressede likviditeten. For at kunne følge med efterspørgslen, fik GomSpace behov for finansiering. Løsningen blev en hævet bankkredit og et Vækstlån fra Vækstfonden. Året efter fik virksomheden igen behov for risikovillig kapital. Det nye Vækstlån skulle finansiere købet af ejerandele i den projektvirksomhed, som GomSpace i dag leverer satellitter til i overvågningen af flytransport omkring ækvator.

”Vores ambition er at revolutionere rumbranchen og kommercialisere brugen af satellitter. Vi investerer derfor massivt i vækst og har løbende behov for kapital til fx nye medarbejdere, materialer og udvikling. Det kan belaste banken, og vi er derfor meget glade for at have Vækstfonden med ombord. Med Vækstlånet har vi kunnet opnå ejerskab af en virksomhed, der gør os til pionerer inden for brugen af nanosatellitter, ” siger Niels Buus, adm. direktør i GomSpace.

Om GomSpace

Stiftet: 2007
Medarbejdere 65
Produkt: Nanosatellitter
Finansiering Vækstlån

GomSpaces hjemmeside

Kontakt Vækstfonden

Henrik Larsen

Henrik Larsen
Souschef

M +45 50 60 93 78
hla@vf.dk