Friis-Holm

Verdensmester åbner chokoladefabrik i Danmark


Forsvarende verdensmester i chokolade Mikkel Friis-Holm har siden 2008 produceret bæredygtig kvalitetschokolade i samarbejde med en sydfransk chokoladefabrik. Et stort vækstpotentiale fik ham til at rykke produktionen til Danmark. Men det krævede mere kapital, end banken kunne komme med. Med et Vækstlån til iværksættere gik drømmen i opfyldelse.
Om virksomheden
Siden 2008 har den danske kok Mikkel Friis-Holm produceret eksklusiv chokolade af så høj kvalitet, at han i 2014 vandt både EM- og VM-guld for sine præstationer. Det særlige ved Friis-Holms bæredygtige chokolade er, at Mikkel Friis-Holm er med i processen, lige fra de nicaraguanske bønder høster kakaobønnerne, til de færdige, indpakkede plader chokolade bliver sendt ud til butikker, cafeer og restauranter. Filosofien bag chokoladeproduktionen er at sikre gode forhold for de lokale bønder og bruge de bedste råvarer, hvor smagsnuancerne er i fokus.

På sigt er ambitionen at blive blandt de tre bedste chokolade-producenter i verden.

Udfordring
De sidste seks år har Friis-Holm samarbejdet med en chokoladeproducent i Sydfrankrig, som forarbejdede bønner og fremstillede chokoladen. De første år lavede virksomheden 200 kg. chokolade, og i 2014 solgte de 3,5 tons af den mørkebrune delikatesse. Den stigende efterspørgsel afslørede et åbenlyst vækstpotentiale. For at kunne optimere udviklingen af chokoladen og sikre stabile produktions- og leveringsforhold besluttede Mikkel Friis-Holm i 2014 at åbne sin egen chokoladefabrik i et nedlagt produktionskøkken på Hvalsø Ældrecenter på Sjælland. Men det krævede mere finansiering, end banken kunne komme med, at starte en chokoladefabrik op fra bunden. Løsningen blev et Vækstlån til iværksættere.

”Med Vækstlånet blev det muligt at rykke produktionen hjem til Danmark, og det betyder, at vi for alvor kan gå i gang med at realisere vores vækstplaner. Alene i år regner vi med at producere mere end 10 tons chokolade. På sigt er ambitionen at blive blandt de tre bedste chokoladeproducenter i verden,” fortæller stifter og kreativ direktør i Friis-Holm, Mikkel Friis-Holm.

Om Friis-Holm

Stiftet: 2008
Medarbejdere: 4
Produkt: Eksklusiv kvalitetschokolade
Ydelse: Vækstlån til iværksættere

Friis-Holms hjemmeside

Kontakt Vækstfonden

Thomas Blaabjerg

Thomas Blaabjerg
Erhvervskundechef

M +45 41 11 99 55
tbl@vf.dk