Symphogen

Ny type kræft-lægemidler tiltrækker international kapital


Den danske biotekvirksomhed Symphogen udvikler en ny type lægemidler, der afspejler immunforsvarets effektivitet, og som kan anvendes til behandling og forebyggelse af alvorlige infektionssygdomme og kræft.

Symphogen har siden sin etablering i 2000 haft held til rejse kapital fra både danske og internationale investorer. De internationale investorer har været altafgørende, siger adm. direktør Kirsten Drejer – både for kapitaltilførslen og for tiltrækning af de rette kompetencer

”Ved en kapitalrejsningsrunde i 2011 rejste vi 100 mio. euro fra især Essex i USA samt Novo A/S og PKA i Danmark. Og det blev udvidet med yderligere 41 mio. euro i maj i 2013. Ræsonnementet fra investorerne var, at nu skulle det være slut med drypvis finansiering. Der var brug for at investere målrettet og i stor skala for at sikre den stabile udvikling af virksomheden på den lange bane,” siger adm. direktør Kirsten Drejer og fortsætter: 

”Lægemiddeludvikling kræver kompetent og tålmodig kapital. Der er brug for investorer, der vil bygge noget stort og holdbart, og som ikke bare har fokus på en god exit inden for to år,” siger hun.

Kompetencer findes internationalt
Ud over kapital kræver udvikling af lægemidler også en anden ting: de rette kompetencer. Kirsten Drejer understreger vigtigheden af at have internationale kompetencer med i både bestyrelse, medar-bejderkreds og Symphogens scientific advisory board.

”Vi har fra dag et haft en international bestyrelse med folk, som ved, hvordan man bygger en biotekvirksomhed op. Og vores investorer har været gode til at minde os om, at vi skulle benchmarke os op imod amerikanske selskaber – ikke de danske. For da vi startede, var mængden af modne, danske biotekvirksomheder ganske simpelt ikke til stede,” siger hun og tilføjer, at investorerne også har været med til at tiltrække de rette medarbejdere.

”I dag har vi to amerikanske direktører for henholdsvis forskning og udvikling samt forretningsudvikling. Den ene er onkolog med et bredt netværk til de mest anerkendte internationale kræftforskere, og den anden kender alt til indgåelse af antistof-aftaler fra årelang erfaring. De er bosat to forskellige steder i USA, men her sætter vi kompetencerne over det lokale. Og så lever jeg gerne med, at de ikke sidder fysisk her ved siden af mig i Danmark, hvor virksomheden både nu og i fremtiden vil være baseret,” slutter Kirsten Drejer.

Fakta om Symphogen

Stiftet: 2000
Medarbejdere: 100
Produkt: Udvikler lægemidler til kræftbehandling på basis af antistof-teknologi
Vækstfonden-finansiering: Egenkapital fra Sunstone Life Science Ventures Fund I
  Symphogen hjemmeside