Evolva

Gær giver billigere og bedre versioner af stevia, safran og vanilje


Evolva startede ud i biotek med fokus på at udvikle lægemidler. I dag bruger virksomheden sine naturlige gæringsprocesser til at fremstille fødevareingredienser med samme gode egenskaber, som findes i dyre naturprodukter som fx vanilje, safran og stevia. Der er stor efterspørgsel på ingredienserne i fødevareindustrien, og Evolva har allerede de første produkter på markedet. Danske ventureinvestorer var med fra starten, og den i dag internationale, børsnoterede virksomhed har laboratorier i København, hvor forskere udvikler nye kostbare ingredienser.

Evolva arbejdede i flere år med at udvikle nye lægemidler ved hjælp af sin unikke gæringsteknologi. Den metode viste sig også at være særdeles egnet til at udvikle fødevareingredienser. Helt konkret overfører Evolva de naturlige ingrediensers karaktergivende gener til gær og ”brygger” på den måde bl.a. safran, vanilje og stevia. I dag sælger virksomheden sit vaniljeprodukt (Vanillin) og det sundhedsfremmende stof Resveratrol til fødevareindustrien.

”Der findes mange ingredienser i naturen, som er gode for vores ernæring og sundhed. Men de er ofte meget dyre og svært tilgængelige. Fx er safrankrokussen svær at dyrke og høste, hvilket gør prisen på produktet meget høj. Steviaplanten indeholder et fantastisk sødemiddel, men det smager samtidig også bittert. Vi udvikler et tilsvarende sødemiddel, der alene har stevias søde smag uden også at være bittert,” forklarer Niel Goldsmith, CEO i Evolva.

På benene med venturekapital
I 2001 investerede den danske venturefond SEED Capital 1 mio. kr. i den nyligt etablerede biotekvirksomhed. Sunstone Capital kom med i ejerkredsen kort efter med en investering på 2 mio. kr. I 2004 lykkedes det Evolva at rejse 21 mio. dollars fra en række internationale investorer. Men vejen dertil var ikke nem.

”Som nystartet virksomhed var det ikke nemt at finde investorer. Men en del af besværet kan tilskrives eksterne faktorer, som vi ikke kunne kontrollere. Terrorangrebet den 11. september 2001 havde gjort markedet ustabilt og tøvende. Men SEED Capital og Sunstone troede på os, og med venturekapitalen kunne vi udvikle vores teknologi. Det gjorde os i stand til at rejse et langt større beløb i 2004,” fortæller Niel Goldsmith.

Fra lægemidler til fødevarer
Efter Evolvas børsnotering i 2009 skiftede virksomheden fokus fra lægemidler over på fødevareingredienser. Med den nye strategi opbyggede Evolva stærke partnerskaber. Blandt andet skal den multinationale fødevaregigant Cargill markedsføre virksomhedens stevia-produkt. 

”Processen fra test til godkendelse og markedsføring er kortere i fødevareindustrien end i biotek. Vores produkter findes allerede i naturen, og mange af dem indtager folk i forvejen. Det betyder, at vores produkter højst sandsynligt er sikre at indtage, og det gør godkendelsesprocessen kort. Hvis vi på en naturlig måde fortsat kan udvikle nye ingredienser, der er bedre og billigere end de oprindelige naturprodukter, er der et kæmpe markedspotentiale,” forklarer Niel Goldsmith.   

Om Evolva

Stiftet: 2004
Medarbejdere: Ca. 150
Produkt: Fødevareingredienser som bl.a. stevia, vanilje og safran fremstillet med en særlig gæringsteknologi
Finansiering: Venturekapital fra SEED Capital og Sunstone Capital, som Vækstfonden har investeret i

Evolvas hjemmeside