Ny venturefond vil investere i startups ledet af kvinder og minoriteter

06. juli, 2022

Unconventional Ventures rejser 90 millioner kroner i samarbejde med blandt andet Vækstfonden. Det er den første europæiske fond, der har som erklæret mål at investere i virksomheder stiftet af kvinder, mennesker med indvandrerbaggrund, LGBTQ+, samt et investeringsfokus på samfundsnyttig teknologi.

Unconventional Ventures er også den første venturefond i Danmark, der er ledet af kvindelige forvaltere. Vækstfonden investerer i Unconventional Ventures sammen med blandt andet Chr. Augustinus Fabrikker, Atomico og norske Investinor.

Den nye fond skal investere egenkapital i tidlige impact tech-virksomheder, med diversitet i founderteamet. Eksempelvis stiftere, der identificerer sig som kvinder, har invandrerbaggrund og/eller LGBTQ+-personer. Det er den store kønsubalance i det danske og europæiske økosystem, som Unconventional Ventures vil ændre på, samtidig med at de forventer at skabe afkast på deres investeringsfokus.

Vækstfonden arbejder aktivt med mangfoldighed og kønsdiversitet, og derfor glæder adm. direktør i Vækstfonden, Rolf Kjærgaard, sig over investeringen i Unconventional Ventures.

“I Vækstfonden vil vi gerne være med til at sørge for ligestilling og mangfoldighed. Det gælder ikke mindst for køn, etnicitet og seksualitet. For når vi som investorer kommer med kapital, har vi både en mulighed og et ansvar for at skabe forandring. Inden for vores samlede indsats ser vi derfor et stort potentiale i Unconventional Ventures og deres mission,” siger han.Det er masser at tage fat på. Ifølge en analyse fra Dansk Erhverv er kun én ud af fire iværksættere kvinder. På kapitalmarkedet er der en endnu større skævvridning. Ifølge Unconventional Ventures årlige rapport om investeringskløften på det nordiske kapitalmarked, går 91,8 procent af al den venturekapital der investeres i startups, til startups stiftet kun af mandlige stiftere, 6,7 procent af kapitalen går til startups med både mandlige og kvindelige stiftere, mens kun 1,5 procent går til startups med udelukkende kvindelige stiftere.

“Unconventional Ventures kan være med til at skabe forandringer og skubbe på for, at vores økosystem i Danmark skaber fremtidens virksomheder, som er stiftet og drevet af mangfoldige teams. Det vil vi gerne arbejde for, både fordi det er det rigtige at gøre, og fordi erfaringerne viser, at virksomheder med større diversitet er mere innovative og skaber mere værdi,” siger adm. direktør i Vækstfonden, Rolf Kjærgaard.

Den nye fond vil fokusere på at investere i impact tech-virksomheder, der arbejder med klima, sundhed, uddannelse og inkluderende fintech.

”Det har altid været vores overbevisning, at kombinationen af diversitet og bæredygtighed skaber den investeringsmulighed med mest substans - både i Norden og globalt. Med denne nye fond vil vi have den finansielle styrke til at støtte de fantastiske virksomhedsstiftere, som vi har mødt gennem årene, der står bag virksomheder, der skaber en bedre fremtid for os alle sammen,” siger Thea Messel, medstifter af Unconventional Ventures.

Unconventional Ventures bliver den første europæiske fond, der fokuserer både på at støtte stifter-teams med høj diversitet og på at investere i virksomheder, der har positiv social og miljømæssig indflydelse som en grundsten i deres forretningsmodel.

”Som en ny fond, der er den første af sin slags, er vi særligt stolte af den diversitet, der findes i gruppen af investorer, der står bag fonden. De varierer i alt fra institutionelle investorer for anerkendte internationale venture capital fonde og progressive family offices, der er frontløbere indenfor impact-investering, til succesfulde iværksættere,” siger Nora Bavey.

Læs også

Statue foran Christiansborg
04-07-2022

Vækstfonden skal forvalte dansk forsvarsfond for NATO

Vækstfonden skal forvalte dansk forsvarsfond for NATO NATO’s Innovationsfond skal styrke Alliancens teknologiske forspring, og Vækstfonden skal forvalte de knapt 300 millioner kroner, der skal investeres i danske virksomheder.

28-06-2022

Health tech-startup har udviklet en teknologi, der potentielt kan opdage bl.a. Alzheimers tidligere end nogensinde før

GLX Analytix har udviklet en teknologi, der kombinerer kunstig intelligens med biologiske markører. Målet er at forbedre og tilpasse og individuel behandling i sundhedssektoren.Teknologien arbejder med tidlig diagnosticering af sygdom og overvågning af patienter med autoimmune, psykiatriske og neurodegenerative lidelser. Og ambitionen er at revolutionere behandling og monitorering af visse sygdomme i fremtiden.

GameScoreKeeperFelix
23-06-2022

E-sports-iværksætter: Fondsinvesteringer har banet vej for succes

Hvor god er du til at spille computerspil? For stifter Felix Klastrup førte det spørgsmål til en iværksætteridé og opstart af virksomheden GameScorekeeper, som i dag har stor succes med at sælge e-sport-data til andre virksomheder. GameScorekeeper har gennem sin startup-rejse modtaget finansiering fra både Innovationsfonden og Vækstfonden.