Dansk Vækstkapital II


Dansk Vækstkapital II, der er etableret i samarbejde mellem staten, en række pensionsselskaber og Vækstfonden, forbedrer iværksætteres og etablerede små og mellemstore virksomheders adgang til risikovillig kapital.
Om Dansk Vækstkapital
Dansk Vækstkapital blev etableret i november 2015 i samarbejde mellem Erhvervs- og Vækstministeriet, ATP, Danica Pension, PensionDanmark, PKA, Nordea Liv og Pension, Sampension, Industriens Pension med flere og Vækstfonden. Den nye fond har til formål at forbedre iværksætteres og etablerede små og mellemstore virksomheders adgang til risikovillig kapital, og investorerne kommer med 2,6 mia. kr. i første runde. Samtidig er fonden løftestang for yderligere privat kapital til virksomhederne.

Dansk Vækstkapital II skal investere i en bred vifte af privat forvaltede fonde, herunder venturefonde samt small- og midcap fonde. Omkring 1/3 af fondens kapital rettes mod ventureområdet (nye virksomheder), mens 2/3 skal gå til etablerede små og mellemstore virksomheder.

Fondens investorer
Det største egenkapitaltilsagn fra pensionskasserne kommer fra ATP med et tilsagn på 200 mio. kr. Danica Pension og PensionDanmark investerer hver 150 mio. kr. Der kommer en yderligere finansieringsrunde, hvis der er interesserede investorer.

Vækstfondens rolle
Vækstfonden fungerer som sekretariat for Dansk Vækstkapital II, der forventes at foretage de første fondsinvesteringer i begyndelsen af 2016.

 

Fakta om Dansk Vækstkapital II
  • Dansk Vækstkapital II bidrager til at stille risikovillig kapital til rådighed for nye samt små og mellemstore virksomheder med væsentligt vækstpotentiale.
  • En kreds af investorer gav i november 2015 tilsagn om at investere 2,6 mia. kr. i Dansk Vækstkapital II. Investorerne tæller bl.a. ATP, Danica Pension, PensionDanmark, PKA, Nordea Liv og Pension, Sampension, Industriens Pension og Vækstfonden.
  • Pensionsselskaberne bærer en større risiko i Dansk Vækstkapital II end i forløberen. Det sker ved, at pensionsselskabernes direkte investeringer øges fra 25 pct. i Dansk Vækstkapital I til mindst 33 pct. i Dansk Vækstkapital II, og ved at andelen af såkaldte ventureinvesteringer er øget fra 20 pct. til 33 pct.
  • Dansk Vækstkapital II er en ”fund of funds”, der investerer i fonde drevet af private forvaltere, som efterfølgende investerer videre ud i virksomheder inden for deres kompetenceområde.
  • Dansk Vækstkapital II skal investere i en bred vifte af fonde, herunder venturefonde og small- og mid cap fonde. Omkring 1/3 af fondens kapital rettes mod ventureområdet, mens 2/3 skal gå til etablerede små og mellemstore virksomheder (buyout).
  • Dansk Vækstkapital II får en selvstændig, professionel bestyrelse udpeget af erhvervs- og vækstministeren efter indstilling af investorerne i fonden.
  • Dansk Vækstkapital II’s bestyrelse træffer beslutning om investeringer efter indstilling fra sekretariatet. Bestyrelsen kan kun gennemføre investeringer, som sekretariatet har forelagt med positiv indstilling.
  • Vækstfonden er sekretariat for Dansk Vækstkapital II.

Kontakt Vækstfonden

Om Dansk Vækstkapital II

Mød bestyrelsen

Ofte stillede spørgsmål

Få nyheder om Dansk Vækstkapital II

Ønsker du at holde dig opdateret, kan du herunder tilmelde dig til nyhedsbrevet. Så modtager du alle nyheder fra både Dansk Vækstkapital I og Dansk Vækstkapital II.

Tilmeld dig til nyhedsbrev
Nyhedsarkiv

18. januar 2016: Dansk Vækstkapital II: Bestyrelsen er nu på plads

30. november 2015: Aftale om Dansk Vækstkapital II nu på plads